O nama

Obiteljska tradicija od 1999. godine

 

ISAP 2016 – Paolo Jelenić primi zlatnu plaketu od Istarskog župana Valtera Flega

Pršutana Jelenić osnovana je 1999. godine i jedna je od prvih registriranih pršutana za proizvodnju Istarskog pršuta kao autohtonog priozvoda i snažnog brenda tipičnog za Istarski poluotok.

Nalazi se u Sv. Petru u šumi na najvišoj koti gdje se isprepliću bura i blaga mediteranska klima koji stvaraju savršene uvjete za proizvodnju pršuta.

Istarski Pršut Jelenić proizvodi se na tradicionalan način poznat od davnine, upotrebom morske soli i papra bez konzervansa te obilnim korištenjem prirodnih mikroklimatskih uvjeta koji su neophodni za garanciju kvalitete i prepoznatljivosti. To garantira jedan osebujan i prepoznatljiv okus i miris i daje mu titulu premium proizvoda.

Poštivanjem tradicije i mikroklimatskih uvjeta u kojima se pršuti suše dobiva se vrhunski proizvod koji je posjeduje brojna priznanja i nagrade.

Naši proizvodi mogu se kupiti u samom objektu u Sv. Petru ili u našim maloprodajama gdje se ručno režu kako bi se i tradicija posluživanja poštivala.

Kvalitetu Istarskog pršuta Jelenić dokazuju i brojna priznanja koje je naš pršut osvojio na lokalnim i regionalnim sajmovima:

 

Vinistra 2005 srebro x 2
Vinistra 2004 zlato
Vinistra 2001 srebro
Sinj 2011 bronca
Sinj 2010 bronca
Sinj 2012 bronca
Isap 2009 bronca
Isap 2010 zlato
Isap 2011 srebro
Isap 2012 zlato
Isap 2013 Šampion
Sinj 2013 Vicešampion
Vinistra 2001 srebro
Vinistra 2004 zlato
Vinistra 2005 srebro x 2
Sinj 2011 bronca
Sinj 2010 bronca
Sinj 2012 bronca
Sinj 2013 Vicešampion
Isap 2009 bronca
Isap 2010 zlato
Isap 2011 srebro
Isap 2012 zlato
Isap 2013 Šampion
Isap 2014 srebro
Isap 2015 srebro
Isap 2016 zlatno (Istarski pršut)
Isap 2016 zlato (nedimljeni pršut)
Dani hrvatskog pršuta 2015 zlato
Dani hrvatskog pršuta 2016 zlato

 

Istarski pršut,svoje prestižno mjesto među gastronomima,zahvaljuje,prvenstveno strogom poštivanju tradicijskih pravila: od uzgoja svinja, preko posebne obrade svinjskog buta, sve do njegova sušenja i jedinstvene začinske kombinacije, koja mu daje prepoznatljivu aromu.

Jedno od najznačajnijih obilježja istarske tradicijske gastronomije svakako je obrada svinje u seoskim domaćinstvima.Nakon ovog obreda ostajalo je desetak, petnaestak, tradicijskih proizvoda, u kojima se poslije uživalo tjednima i mjesecima.Danas tih plodova obrade ima manje nego nekad a najzastupljeniji su zarebnjak, kobasice i panceta.

Pršutana Jelenić osnovana je 1999. godine i jedna je od prvih registriranih pršutana za proizvodnju Istarskog pršuta kao autohtonog priozvoda i snažnog brenda tipičnog za Istarski poluotok.

Nalazi se u Sv. Petru u šumi na najvišoj koti gdje se stvara idealna mediteranska mikroklima. Nije teško zamisliti da se iza zidova kuće krije prava mala tvornica kvalitetnog sušenog mesa, gdje se ne proizvodi samo pršut, nego i pancete, te vratine.

Hladnjaci,sušionica i proizvodni prostor opremljen vrhunskom tehnologijom u kojima se u ovom trenutku suše stotine pršuta koji će za koji mjesec biti potpuno spremni za tržište-tu prestaje svaka zajednička crta s visokom tehnologijom, Istarski Pršut Jelenić proizvodi se na tradicionalan način poznat od davnine, upotrebom morske soli i papra bez konzervansa te obilnim korištenjem prirodnih mikroklimatskih uvjeta koji su neophodni za garanciju kvalitete i prepoznatljivosti.

Još jedan od proizvoda u ponudi pršutarne Jelenić je i zarebnjak ili ombolo tj. mesni dio svinjskog kotleta. Postupak dobivanja kvalitetne suhomesnate delicije kao što je ombolo pršutarne Jelenić je da se meso u komadu odvojeno od kostiju natrlja se solju, izmrvljenim paprom i sitno izmrvljenim listovima lovora.Tako pripremljeno meso ostavlja se sušiti dva do tri tjedna. Poslužuje se izrezan na ploške kao hladni narezak ili popržen na gradelama ili u tavi na malo maslinova ulja.

Izvorna istarska panceta dobivena iz svinjske potrbušnice pršutarne Jelenić je trajni i tradicionalni suhomesnati proizvod.Proizvedena je na tradicionalan ekološko-domaći način u idealnim mikroklimatskim uvjetima, uz suvremene higijensko-tehničke spoznaje. Ciklus proizvodnje obuhvaća pripremu sirovine, soljenje-salamurenje, sušenje i zrenje a traje do 45 dana.

Idealan odnos između mesnog i masnog tkiva, kontrolirani uvjeti tehnološke obrade, poseban senzorski izgled, istarski pršut i ostale suhomesnate proizvode Jelenić svrstavaju u idealan gurmanski proizvod koji zadovoljava sve kategorije potrošača.

Preporuka svakog istinskog i kvalitetnog proizvođača pršuta,pa tako i preporuka pršutarne Jelenić, je da se reže ručno nožem dok je na stalku i u cijelom komadu, dok se strojno rezanje u potpunosti treba izbjegavati.Samo tako,u cijelom komadu,može se rezati pred kupcima.

Naravno, odrezani komadi trebali bi biti što tanji, a posluživanje pršuta ovisi o ukusima, no uvijek dobro ide uz vino,sir i maslinovo ulje.

Poštivanjem tradicije i mikroklimatskih uvjeta u kojima se pršuti suše dobiva se vrhunski proizvod koji je posjeduje brojna priznanja i nagrade.

Plugin from the creators ofBrindes :: More at PlulzWordpress Plugins